Slow-food alebo prečo jesť ľavou rukou

Keď som kvôli oslabenej imunite pred pár rokmi postupne menila svoju životosprávu, jedným z prvých doporučení bolo že treba jesť pomaly a vedome. Neznelo to nijako extra náročne, hlavne keď som si spomenula na všetky tie rodinné obedy u rodičov, keď ostatní dávno skončili a ja som sama dojedala svoju porciu. Lenže od tých čias ubehol už nejaký ten rôčik. S príchodom vlastných detí a rôznych povinností sa situácia postupne menila.

Dopracovala som sa k smutnej realite, že som jedlo do seba bežne nahádzala popri inej činnosti. Pristihla som sa dokonca pri tom, že som si niekedy chvíľu po obede nevedela vybaviť jeho chuť. Raz som to v práci uviedla do dokonalosti, keď som hodinu po obede začala pociťovať hlad a všimla som si, že druhé jedlo ostalo nedotknuté – zjedla som len polievku, potom ma niečo vyrušilo a k obedu som sa už nevrátila…

A tak nastal čas na zmenu pod vlajkou pomalého jedenia.

Oslabená imunita súvisí najmä so stavom tráviaceho traktu, preto ma potešil fakt, že k jeho dobrému stavu prispieva aj dobré preslinenie potravy. Znižuje totiž množstvo patogénnych mikróbov. Dôkladné prežúvanie však bolo pre mňa veľkou výzvou. Prežúvať dovtedy, kým jedlo nenadobudne tekutú konzistenciu bez pôvodnej textúty, mi pripadalo často nekonečné – a musím priznať, že doteraz mám v tomto smere rezervy.

Ale práve kvalitné žutie spôsobí, že sa jedlo rozdrvené na kúsočky dôkladne premieša so slinami, čím sa odštartuje proces trávenia už v ústach – enzým ptyalín začne štiepiť škroby a zložené cukry. To poteší žalúdok, ktorého úlohou je účinné trávenie bielkovín. Záverečné trávenie bielkovín na aminokyseliny, tukov na mastné kyseliny a sacharidov na jednoduché cukry prebieha v tenkom čreve.

Keďže jednotlivé enzýmy na seba nadväzujú, je dôležité nevynechať hneď ten prvý krok, ktorý máme vo svojich rukách – teda lepšie povedané v našich ústach. Pokiaľ totiž pošleme potravu do žalúdka nedostatočne pripravenú, bude tam dlho stáť a kvasiť. Po jedle nás potom môže trápiť pocit ťažoby.

Vychutnať a precítiť

Pomalé jedenie má veľa nesporných výhod nielen pre naše trávenie a celkové zdravie. Jeho ďalším prínosom je trénovanie našej všímavosti v praxi. V poslednej dobe sa veľa hovorí o tom, že treba žiť „tu a teraz“, odvšadiaľ sa na nás hrnú „mindfullness“ techniky. A jedným zo spôsobov, ako zaradiť všímavosť do svojho bežného dňa, je vedome pripravovať a konzumovať svoje jedlo.

Výzvou dnešných dní je nekonzumovať jedlo pri počítači, nečítať si pri ňom správy na mobile ani nič iné. Nenechať myšlienky, aby odbiehali k tomu čo sa stalo pred obedom, alebo čo nás čaká po ňom. Ja rada popustím uzdu svojej kreativite už pri servírovaní. Nachystám si pokrm tak, aby bol lákadlom pre oči. Poteším sa pohľadom naň, precítim jeho vôňu. Potom sa snažím venovať mu celú svoju pozornosť, vychutnať si každé jedno sústo.

Pokiaľ máte „rýchle ruky“ a láka vás dať si do úst ďalší kúsok ešte kým ten pôvodný nie je dobre požutý, môžete použiť malý trik. Odložte príbor z rúk – jednoducho oprite lyžičku alebo vidličku o tanier, až kým si nie ste istí, že jedlo v ústach je „zrelé na prehltnutie“. Prípadne si vymeňte príbor v rukách – praváci si pre zmenu dajú vidličku do ľavej ruky a naopak. To vaše ruky zaručene spomalí a pomôže vám to zostať myšlienkami pri jedle.

Ďalšou možnosťou, ako môžeme trénovať všímavosť je pohyb. Či už je to beh, turistika, alebo akákoľvek iná forma pohybu, snažte sa vždy zostať vo svojom tele, ak ste vonku môžete napríklad pozorovať prírodu, snažte sa neodbiehať myšlienkami do minulosti alebo do budúcnosti. Ideálnu príležitosť ako zostať pri pohybe v prítomnosti nám ponúka joga, a úplne špeciálne joga pomalého charakteru akou je jin joga, ktorá býva tiež nazývaná ako prax tichej sily. Dlhšie výdrže v pozíciách v nás navodia hlboké uvoľnenie tela, podporíme jeho flexibilitu i mobilitu, zároveň získavame priestor na vnútorné spoznávanie sa a rozvoj všímavosti.

Aby ste mohli vyskúšať skvelé účinky jin jogy na úrovni tela aj mysle, pripravila som pre vás zostavu piatich jednoduchých cvikov na uvoľnenie mysle a stuhnutého chrbta, ktorá uľaví napätiu v tele a pri ktorej môžete zároveň cibriť svoju všímavosť.

Jana Tardová
Som certifikovaná lektorka jogy a prostredníctvom pokojných cvikov jin jogy pomáham nájsť ľuďom cestu k pružnému zdravému telu, kľudnej mysli a schopnosti vychutnať si prítomný okamžik.Viac o mne>>